Ales Bialiatski / Viasna (Belarus)

Ales Bialiatski är demokrati- och människorättsaktivist i Belarus och har lett en nästan 30 år lång kamp för demokrati och frihet. 1996 grundade han människorättsorganisationen Viasna med bas i Minsk. Organisationen startades för att ge stöd till politiska fångar och är idag landets ledande människorättsorganisation. Viasna har bidragit till utvecklingen av civilsamhället i Belarus genom att dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter och övervaka val.

Belarus kallas ofta ”Europas sista diktatur”. Det dåliga ryktet är välförtjänt och har sin grund i president Alexander Lukasjenkos auktoritära styre. Valen i Belarus är riggade, oppositionen tystas och civilsamhället är kraftigt begränsat av statliga institutioner som i praktiken utgör en fortsättning på landets sovjetiska förflutna. Belarus är dessutom ensamma i Europa om att utdöma dödsstraff.

Sedan mitten av 1980-talet har Bialiatski lett en opartisk ickevåldskamp för att uppnå demokratiska friheter och etablera ett levande civilsamhälle i Belarus. Som en del i detta arbete har han verkat för dödsstraffets avskaffande. För sitt arbete i den nationella människorättsrörelsen har Bialiatski gripits vid upprepade tillfällen. Han har tillbringat flera år i fängelse efter att falska anklagelser riktats mot honom – ett sätt för myndigheterna att försöka tysta honom. Regeringen har också vid flera tillfällen angripit Viasna och organisationens medlemmar.

Bialiatskis och Viasnas envisa och långvariga arbete för att ingjuta mod i det belarusiska folket och säkerställa deras demokratiska rättigheter har gjort dem till en ostoppbar kraft för frihet. Under prodemokratiska demonstrationer, bland annat efter det riggade presidentvalet tidigare i år, har Viasna spelat en ledande roll genom att försvara mötesfriheten, dokumentera kränkningar av mänskliga rättigheter, samt försvara rättigheterna för människor som gripits under demonstrationerna. Bialiatski är medlem i koordinationsrådet som grundades av belarusiska oppositionspolitiker och civilsamhällesföreträdare i augusti 2020. Rådets mål är att möjliggöra en fredlig maktövergång i landet.

Bialiatski och Viasna fortsätter att stå upp för de många människor som trots stora personliga risker protesterar mot Lukasjenkos diktatur. Genom sitt åtagande att arbeta för demokrati och mänskliga rättigheter har Bialiatski och Viasna lagt grunden till ett fredligt och demokratiskt Belarus.

Citat av Ales Bialiatski:

”Det här priset innebär ett viktigt moraliskt stöd för alla de belarusier som kämpar för demokrati. Jag hoppas att den internationella uppmärksamhet som Right Livelihood-priset väcker kommer att göra människorättsorganisationen Viasnas arbete i Belarus än mer meningsfullt, men också mindre riskabelt.”

 

Biografisk information

Född i: Karelen, Ryssland

Född den: 25 september 1962

Utbildning: 1984 Examen från Historiska och filologiska fakulteten vid Homiel State University. 1989 tog han doktorsexamen vid Literature Institute of the Academy of Sciences in Minsk.

Biographies

Media contacts

Emoke Bebiak

English, French & International Media

E-mail: emoke.bebiak@rightlivelihood.org
Phone: +41 (0)78 333 84 84

Nayla Azzinnari

Spanish Media

E-mail: nayla@rightlivelihood.org
Phone: +54 9 11 5460 9860

Nina Tesenfitz

German Media

E-mail: presse@rightlivelihood.org
Phone: +49 (0)170 5763 663

Johannes Mosskin

Swedish Media

E-mail: johannes@rightlivelihood.org
Phone: +46 (0)70 437 11 48