Nasrin Sotoudeh (Iran)

Nasrin Sotoudeh är en iransk jurist som arbetar för rättsstatsprincipen och rättigheter för politiska fångar, oppositionsaktivister, kvinnor och barn som utsätts för Irans repressiva regim. Hon avtjänar ett långt fängelsestraff för sin kamp för att förändra landets stränga rättssystem. Trots att hon sitter fängslad, och trots ständiga hot mot hennes familj, fortsätter Nasrin Sotoudeh sitt enträgna arbete för en fungerande rättsstat.

Irans auktoritära regim kränker mänskliga rättigheter och begränsar politisk opposition. I synnerhet kvinnor utsätts för ett hårt förtryck och begränsat livsutrymme på grund av landets strikta tolkning av islamsk lag. Trots senare års demonstrationer för demokrati och den internationella kritik Iran fått utstå för bristen på mänskliga rättigheter har landet fortfarande en av världens mest förtryckande regimer.

Sotoudeh klev fram i efterspelet till de regeringskritiska protesterna 2009 – den så kallade ”Gröna revolutionen” som ägde rum efter presidentvalet samma år. Sotoudeh försvarade flera aktivister som greps under regeringens hårda tillslag mot demonstranterna. Bland de hon försvarade finns Heshmat Tabarzadi, ledaren för den förbjudna oppositionsgruppen Democratic Front of Iran. Sotoudeh företrädde också den iranska människorättsaktivisten och mottagaren av Nobels Fredspris, Shirin Ebadi. På senare tid har hon försvarat några av de kvinnor som under 2018 protesterade mot slöjtvånget i Iran genom att ta av sina slöjor offentligt. Som medlem av organisationen “Step by Step to Stop the Death Penalty” (LEGAM) har Sotoudeh kämpat för att avskaffa dödsstraffet i Iran. Sotoudeh har också kampanjat mot att dödsstraffet tillämpas på minderåriga som döms för brott som begåtts innan de fyllt 18 år.

På grund av sitt oförtrutna arbete för rättvisa har Sotoudeh sedan 2010 fängslats ett flertal gånger, och även satts i isoleringscell. I mars 2019 dömdes hon till totalt 38 års fängelse och 148 piskrapp för påhittade anklagelser – bland annat ”korruption och prostitution”. Under covid-19-pandemin har Sotoudeh hungerstrejkat för att protestera mot det fortsatta frihetsberövandet av politiska fångar som lever under fruktansvärda förhållanden i Irans fängelser.

Sotoudehs hårda arbete för ett fungerande rättssamhälle och hennes oupphörliga kamp mot förtryck har gjort henne till en symbol för rättvisa i Iran.

Citat från Nasrin Sotoudehs man, Reza Khandan:

“Stort tack till Right Livelihood-stiftelsen för att de uppmärksammar Nasrin och tre andra människorättsaktivister. Vår familj går igenom svåra tider. Den iranska regimens behandling av Nasrin och vår familj är svår att ta in. De har dömt Nasrin till piskrapp och 38,5 års fängelse. De har blockerat hennes bankkonton, de har arresterat vår dotter Mehraveh, de har arresterat mig. De pressar vår familj i tron att de kan uppnå sina mål. Jag är så orolig för Nasrins tillstånd att jag har börjat tänka på det värsta tänkbara scenariot. Det skulle vara omöjligt att uthärda denna situation utan allt stöd vi får, lokalt och internationellt. Styrkan i detta stöd övervinner regimens hårda tryck.

 

Biografisk information

Född i: Teheran, Iran

Född den: 29 maj 1963

Utbildning: Shahid Beheshti University (Masterexamen i International Law)

Biographies

Press releases

Media contacts

Emoke Bebiak

English, French & International Media

E-mail: emoke.bebiak@rightlivelihood.org
Phone: +41 (0)78 333 84 84

Marina Shupac

Eastern European Media

E-mail: marina.shupac@rightlivelihood.org
Phone: + 373 799 74 628

Mikaela Fredrikson

Multimedia & Copyright

E-mail: mikaela.fredrikson@rightlivelihood.org
Phone: +46 (0)70 407 0325

Nayla Azzinnari

Spanish Media

E-mail: nayla@rightlivelihood.org
Phone: +54 9 11 5460 9860

Nina Tesenfitz

German Media

E-mail: presse@rightlivelihood.org
Phone: +49 (0)170 5763 663

Johannes Mosskin

Swedish Media

E-mail: johannes@rightlivelihood.org
Phone: +46 (0)70 437 11 48